Huidschilfer of neet, zorg dat je het verschil weet.

  • 6-9-2021

Ben je in de ochtend de haren van je kinderen aan het doen, valt je oog ineens op kleine witte puntjes in het haar. Wat zijn die witte puntjes en kunnen deze kwaad? Het hangt er maar net van af wat die puntjes zijn. 

Witte puntjes in het haar, huidschilfers of neten?

Om erachter te komen wat die witte puntjes in de haren zijn moet je ze goed bekijken. Ga op onderzoek uit om erachter te komen of je met schilfers of neten te maken hebt. Huidschilfers en neten verschillen gelukkig van elkaar allereerst is het goed om te weten wat neten zijn én hoe deze eruit zien.

Wat zijn neten?

Eigenlijk zijn neten gewoon de eitjes van een hoofdluis. Deze worden gelegd door een volwassen vrouwtjesluis. Uit neten worden dus ook nieuwe luizen geboren.

Hoe zien neten eruit?

Neten zijn hele kleine grijswitte puntjes die zicht aan de haren vasthechten.

Wat is het verschil tussen roos of huidschilfers en neten?

  • Neten zitten dicht tegen de hoofdhuid aan en vaak vastgeplakt aan de haren. 
  • Huidschilfers zitten los en kan je overal in het haar tegenkomen ook verder van de hoofdhuid af.

Heb je huidschilfers gevonden dan kan dat in principe niet zo veel kwaad. De schilfers zijn dode huidcellen die van de huid loskomen doordat deze zich steeds vernieuwd. Doordat de dode huidcellen zich mengen met talg ontstaan er schilfers. Schilfers komen vaker voor bij jongens dan bij meisjes, dat komt door het verschil in hormonen. Met speciale shampoo’s kan je de schilfers, of de roos, verminderen.   

Zijn het toch neten die je hebt gevonden, kom dan meteen in actie om een luizenplaag te voorkomen. Het is belangrijk dat je naast de kinderen ook de volwassenen in huis controleert. Luizen kijken niet naar de leeftijd, die zoeken gewoon een lekkere bos haar op om hun gezin te stichten. 

De omvang van de besmetting kan in kaart gebracht worden door iedereen in het gezin te kammen met een luizenkam en goed te kijken of je neten in de haren ziet. Vervolgens kunnen de besmettingen aangepakt worden door te wassen met speciale luizenshampoos zodat de luizen en neten worden bestreden.