Hoofdluis, een onderwerp waar je veel vragen over kunt hebben. Daarom hebben wij de veelgestelde vragen voor jou op een rij gezet. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat jouw vraag er niet bij staat. Vul dan het contactformulier in.

Vragen over hoofdluis

Wat is het verschil tussen hoofdluizen en neten?

Hoofdluis zijn de parasieten zelf en neten zijn de eitjes van hoofdluis.

Wat is de relatie tussen het RIVM, de GGD en het LCI-protocol en hoofdluis?

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verzorgt informatie en wetenschappelijke onderbouwing van het volksgezondheidsbeleid. Als onderdeel daarvan worden er door de Landelijk Coördinatie Infectiebestrijding (LCI) richtlijnen en protocollen opgesteld. Deze richtlijnen zijn leidend voor onder andere de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD). De GGD functioneert als adviesorgaan voor onder andere basisscholen en ouders.

Is hoofdluis te voorkomen?

Hoofdluis is lastig te voorkomen denkt men, maar er zijn een paar handige voorzorgsmaatregelen waarmee je de kans op hoofdluis drastisch verkleint! Hoofdluizen lopen van haar naar haar, dus vermijd haarcontact. Lange haren kun je het beste vast maken in een leuke knot, staart of vlecht. Daarnaast is er Protect & Go spray, dat ervoor zorgt dat hoofdluis geen kans krijgt!

Moeten kleding, beddengoed etc. worden gewassen?

Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van aanvullende maatregelen zoals het wassen van beddengoed, knuffels en kleding. Het advies voor een grondige schoonmaak is niet langer van toepassing. Toch doen veel mensen dit en dat is goed te begrijpen om een gevoel van hygiëne te krijgen. Het is echter geen noodzaak.

Helpt een luizencape/luizenzak?

Nee, wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat luizencapen/luizenzakken niet bijdragen aan het voorkomen van hoofdluis.

Moeten kinderen thuisblijven van school als er hoofdluis is geconstateerd?

Nee, er is geen reden voor kinderen om thuis te blijven nadat ze behandeld zijn. Wel is het belangrijk te melden aan scholen en sportverenigingen. Ook moeten kinderen zo veel mogelijk direct hoofd-tot-hoofd contact met vriendjes en vriendinnetjes vermijden tijdens het hebben van hoofdluis en vlak na een antihoofdluisbehandeling.

Speelt de school ook een rol in het controleren op hoofdluis?

Veel scholen hebben luizenmoeders en een Coördinator Hoofdluis die klassen controleren op hoofdluis. Informeer eens bij uw school hoe dat in zijn werk gaat en of er een protocol is. Misschien is er wel dringend behoefte aan zulke ouders of kunt u een eigen schoolteam tegen hoofdluis samenstellen.

Vragen over XT luis*

* Medische hulpmiddelen. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Heeft het gebruik van hoofdluismiddelen de voorkeur boven kammen?

Kammen in combinatie met een antihoofdluismiddel is bewezen effectief.

Zijn de producten van XT luis veilig?

Ja, mits gebruikt volgens de bijsluiter/gebruiksaanwijzing. Alle producten mogen gebruikt worden bij kinderen vanaf 6 maanden oud en bij zwangerschap. De producten van XT luis zijn op basis van Dimeticon of Activdiol. De hoofdluis wordt gedood op een fysische manier. Daarnaast zijn de producten van XT luis vrij van pesticiden.

Wat nou als de behandelingen niet werken?

Als u nog steeds hoofdluis vindt na de twee behandelingen, dan is de behandeling mislukt of uw kind is opnieuw besmet. Als de behandeling is mislukt, vindt u gewoonlijk luizen uit verschillende stadia uit de levenscyclus. Bij een herbesmetting vindt u gewoonlijk enkele volwassen hoofdluizen. Als u opnieuw moet behandelen, volg de instructies in de bijsluiter of gebruiksaanwijzing dan nauwkeurig.

Hoe zit het met verschillende types haar of geverfd haar?

De producten van XT luis kunnen gewoon gebruikt worden op alle typen haar en ook geverfd haar. Echter is het niet aan te raden om XT luis direct voor het verven of blonderen te gebruiken. Dit omdat het de opname van de kleur in het haar kan belemmeren.

Hoe moet ik de producten van XT luis gebruiken?

Zie de toepassingen per product bij voor uitgebreide gebruiksaanwijzingen:


>> Protect & Go
>> Once

Zit er een geur aan de producten?

Nee, de producten van X luis zijn reukloos. Alleen XT luis Once bevat Penetrol dat een lichte aangename parfumgeur geeft.

Andere vragen of opmerkingen?

Vul dan het onderstaande contactformulier in. Wij streven ernaar je vraag binnen 2 werkdagen persoonlijk te antwoorden.