Bij feiten over hoofdluis staan veel interessante feiten over hoofdluis.
Hieronder staan ook vragen die vaak gesteld worden over hoofdluis.
Heeft u niet kunnen vinden wat uw zocht? Klik dan hier om zelf een vraag te stellen.


Hoofdluis algemeen

Hoofdluis zijn de parasieten zelf en neten zijn de eitjes van hoofdluis.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verzorgt informatie en wetenschappelijke onderbouwing van het volksgezondheidsbeleid. Als onderdeel daarvan worden er door de Landelijk Coördinatie Infectiebestrijding (LCI) richtlijnen en protocollen opgesteld. Deze richtlijnen zijn leidend voor onder andere de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD). De GGD functioneert als adviesorgaan voor onder andere basisscholen en ouders. Het Landelijk Steunpunt Hoofdluis (LSH) is een vereniging opgericht door ouders in samenwerking met het RIVM. Dit steunpunt richt zich op scholen, actieve voorlichting en het stimuleren van wetenschappelijk onderzoek.
Het hebben van hoofdluis kan moeilijk worden voorkomen. Immuniteit tegen hoofdluis bestaat niet. Er kan voortdurend een besmetting plaats vinden. Direct haar-op-haar contact vermijden kan wel goed helpen.
Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van aanvullende maatregelen zoals het wassen van beddengoed, knuffels en kleding. Het advies voor een grondige schoonmaak is niet langer van toepassing. Toch doen veel mensen dit en dat is goed te begrijpen om een gevoel van hygiëne te krijgen. Het is echter geen noodzaak.
Nee, wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat luizencapen/luizenzakken niet bijdragen aan het voorkomen van hoofdluis.
Nee, er is geen reden voor kinderen om thuis te blijven nadat ze behandeld zijn. Wel is het belangrijk te melden aan scholen en sportverenigingen. Ook moeten kinderen zo veel mogelijk direct hoofd-tot-hoofd contact met vriendjes en vriendinnetjes vermijden tijdens het hebben van hoofdluis en vlak na een antihoofdluisbehandeling.
Veel scholen hebben luizenmoeders en een Coördinator Hoofdluis die klassen controleren op hoofdluis. Informeer eens bij uw school hoe dat in zijn werk gaat en of er een protocol is. Misschien is er wel dringend behoefte aan zulke ouders of kunt u een eigen schoolteam tegen hoofdluis samenstellen.

Hoofdluismiddelen en XTLuis

Nee, er is geen voorkeur. Het is een persoonlijke keuze. Elke dag goed kammen gedurende twee weken, kan erg tijdsintensief zijn. Een hoofdluismiddel biedt in combinatie met kammen een goed alternatief. Kammen in combinatie met een antihoofdluismiddel is bewezen effectief. Zie ook behandelen.
Ja, mits gebruikt volgens de bijsluiter/gebruiksaanwijzing. Alle producten mogen gebruikt worden bij kinderen vanaf 6 maanden oud en bij zwangerschap*. De producten van XTLuis zijn op basis van dimeticon of activdiol. De hoofdluis wordt gedood op een fysieke manier. Daarnaast zijn de producten van XTLuis vrij van pesticiden.
De benodigde hoeveelheid hangt af van de lengte van het haar. Een flesje van 50 ml is voldoende voor het 2 keer behandelen van kort haar. Voor lang haar of meerdere behandelingen is meer XTLuis nodig.
Als u nog steeds hoofdluis vindt na de twee behandelingen, dan is de behandeling mislukt of uw kind is opnieuw besmet. Als de behandeling is mislukt, vindt u gewoonlijk luizen uit verschillende stadia uit de levenscyclus. Bij een herbesmetting vindt u gewoonlijk enkele volwassen hoofdluizen. Als u opnieuw moet behandelen, volg de instructies in de bijsluiter of gebruiksaanwijzing dan nauwkeurig.
De producten van XTLuis kunnen gewoon gebruikt worden op alle typen haar en ook geverfd haar. Echter is het niet aan te raden om XTLuis direct voor het verven of blonderen te gebruiken. Dit omdat het de opname van de kleur in het haar kan belemmeren.
Zie de toepassingen per product bij hoofdluisproducten voor uitgebreide gebruiksaanwijzingen.
Nee, de producten van XTLuis zijn reukloos. Alleen XTLuis Once bevat penetrol dat een lichte aangename parfumgeur geeft.**
KOAG/KAG - nr.2579-1213-2500 Waar verkrijgbaar?