Checklist voor het herkennen & behandelen van hoofdluis

 

 

       
 

Waar zoek ik naar?

   
   KamBijHoofdhuid    HoeGrootIsEenLuis  
      Luizen zijn grijsblauw of roodbruin van kleur en zijn ongeveer 3 mm groot. Luizen leven dicht bij de hoofdhuid. Neten (eitjes) zitten aan het haar geplakt en lijken soms op roos.   
       
  Controleren   Gebruik bij het controleren een witte luizenkam zodat de luizen gemakkelijk te zien zijn. Luizenkammen zijn bijna vier keer effectiever dan visuele inspectie.

 
 

 

1 Kam het haar goed uit met een gewone kam of borstel, en maak het haar eventueel nat om het kammen te vergemakkelijken.  
 

 

2 Kam scheidingen in het haar en verdeel het haar in strengen.  
 

 

3 Leg een vel wit papier voor je neer en zorg dat het hoofd licht voorover is gebogen. Zo komen vallende luizen en neten op het papier terecht en zijn ze goed zichtbaar.  
  strengen
luisoppapier
 
           
  zetkaminhaar  4 Neem een streng en plaats de kam dicht bij de hoofdhuid, met het logo van het kammetje gericht op de hoofdhuid. Kam streng voor streng en controleer of er neten of luizen achterblijven op de kam.

 

   5 Veeg de kam steeds af aan een doekje of klop deze uit op het papier. Spoel de gevonden neten en luizen weg in het toilet of de wasbak.

 

   6 Ga regelmatig over dezelfde gebieden heen. Let extra op haar dicht bij de hoofdhuid, achter de oren, in de nek en onder de pony.

 

   7 Maak de kam na gebruik goed schoon met water en zeep, door te reinigen met 70% alcohol, of door de kam in kokend water te leggen.

 

      
       
Behandelen 1antihoofdluismiddel of 2alleenkammen
  |
|
  |
|
  Gebruik een antihoofdluismiddel in combinatie met
kammen en volg de bijsluiter/ gebruiksaanwijzing
zoals u die hier kunt vinden. (link)
Zie vervolgens stap 8 en 9.
  Kam dagelijks gedurende 14 dagen
volgens bovenstaande kaminstructies.
Volg eventueel stap 8 en 9.
     

 

 

Nazorg      

 

   8 Controleer 2-3 dagen na de behandeling of de hoofdluizen verdwenen zijn. Als u nog steeds hoofdluis ziet dan is de behandeling mislukt of uw kind is opnieuw besmet. Volg de instructies nauwkeurig voor nog een behandeling.  

 

   9 Eventueel kunt u kleding, beddengoed, knuffels etc. wassen en extra stofzuigen. Dit is niet noodzakelijk maar voor een gevoel van hygiëne kunt u dit wel doen.  

 

       downloadprint  
 

 

     

 

KOAG/KAG - nr.2579-1213-2500 Waar verkrijgbaar?